BOKA

Neffiés – en sydfransk liten bypärla

HUR SKA VI kunna med ord beskriva vår lilla franska by utan att det låter för romantiskt och gulligt och som taget ur filmen Chocolate (bästa filmen någonsin om Yvonne får bestämma)?

NEFFIÈS ligger i det vackra Languedoc i södra Frankrike. Till ytan världens största vinproducerande område. Byn har anor från 1100-talet och har alltid haft ungefär 1 000 invånare, idag är vi från 20 olika länder. Den är känd för att vara öppen, trevlig och väldigt vänlig. Alla hälsar på varandra på gatan, stora som små och hos bagaren på morgonen avhandlas livets stora frågor, lite småskvaller och vänliga frågor om hur man mår och om våra gäster trivs i byn.

Restauranger

I vår lilla by är vi lyckligt lottade med två riktigt bra välrenommerade restauranger:

L’ESCAMPETTE som är livlig, lite rustik, har fantastisk mat och ofta musikkvällar. Nilda och José skojar friskt med gästerna och stämningen är familjär och lättsam. Xavier som är kökschef är helt galet duktig. Menyn varieras varje dag och det är riktigt svårt att välja eftersom allt är så gott!

LE VERY TABLE är en familjeägd lite mer lågmäld restaurang som har en ambition av ”fine dining” som de mer än väl lever upp till. Den rankas som en av Languedocs 40 bästa restauranger. Det finns både á la carte och dagens menu. Svårt att välja ut en favorit här eftersom de hela tiden byter menu men deras fiskrätter är alltid fantastiska.

NOMADE WINEHOUSE är vårt senaste tillskott i lilla byn. Vår alldeles egna vinbar som serveras ekologiska/naturviner med högkvalitet och samt olika tapasrätter, de har en ambition att servera lite mer vegetariska och veganska rätter. Dessutom har de grymt gott kaffe. Katie som äger baren är från Australien och hon har bott i många år i Neffiès med sin familj. Hon är supergullig, älskar våra gäster och svarar gärna på frågor om livet här nere.

Mer i byn

BOUTIQUE ALMA vår älskade lilla ekobutik som säljer grönsaker, frukter, hemgjorda inläggningar, sylter, safter, ägg och annat lite smått och gott. Andrés och Anaïs de raraste personerna och när ni är här så sitt gärna på deras uteservering och ta en kopp kaffe och ett av Anaïs´s hembakade kakor. De är underbara och gjorda på de bästa råvaror.

VÅR BY ligger med de vidsträckta vinfälten nedanför och med bergen i ryggen. Det finns flera vandringsleder alldeles i närheten och gott om cykel- och löprundor om man så vill. Några minuter bort finns Barrage et lac des Olivettes, en gigantisk vattenreservoar med grässtränder och bad. På ca 30 minuters bilavstånd ligger havet med milslånga sandstränder för alla smaker – folktomma, med strandbarer, butiker och folkliv, ja till och med nakenstränder om du känner för det.