NEFFIÉS – EN SYDFRANSK LITEN BYPÄRLA

HUR SKA VI kunna med ord beskriva vår lilla franska by utan att det låter för romantiskt och gulligt och som taget ur filmen Chocolat (bästa filmen någonsin om Yvonne får bestämma)?

NEFFIÉS ligger i det vackra Languedoc i södra Frankrike. Till ytan världens största vinproducerande område. Byn har anor från 1100-talet och har alltid haft ungefär 1 000 invånare, idag är vi från 20 olika länder. Den är känd för att vara öppen, trevlig och väldigt vänlig. Alla hälsar på varandra på gatan, stora som små och hos bagaren på morgonen avhandlas livets stora frågor, lite småskvaller och vänliga frågor om hur det går med vår renovering och om våra gäster trivs i byn.

I vår lilla by är vi lyckligt lottade med två riktigt bra välrenommerade restauranger:

L’ESCAMPETTE som är livlig, lite rustik, har fantastisk mat och ofta musikkvällar. Nilda och José skojar friskt med gästerna och stämningen är familjär och lättsam. Xavier som är kökschef är helt galet duktig. Menyn varieras varje dag och det är riktigt svårt att välja eftersom allt är så gott!

LE VERRY TABLE är en familjeägd lite mer lågmäld restaurang som har en ambition av ”fine dining” som de mer än väl lever upp till. Den rankas som en av Languedocs 40 bästa restauranger. Det finns både á la carte och dagens menu. Svårt att välja ut en favorit här eftersom de hela tiden byter menu men deras fiskrätter är alltid fantastiska.

I ÖVRIGT finns våra härliga bagarkillar som vi besöker varje morgon för att köpa bröd till våra gäster. Den ena är bagare och den andra konditor så disken formligen dignar av croissanter och baguetter såväl som smarriga franska bakverk.

KÄNNER DU FÖR en ny frisyr eller inte har hunnit med att ta hand om dina fötter och händer kan du gå till vår frisör som även gör skönhetsbehandlingar. Bra för vintertrötta fötter som skall visas upp i sandaler.

HAR DU GLÖMT SOLKRÄM eller bli sugen på något gott finns vår lilla speceriaffär med färsk frukt, grönsa-ker, ost och kött från lokala producenter samt annat livsnödvändigt som godis, kex, schampo, ”kvinnogrejor” med mera.

VÅR BY ligger med de vidsträckta vinfälten nedanför och med bergen i ryggen. Det finns flera vandringsleder alldeles i närheten och gott om cykel- och löprundor om man så vill. Några minuter bort finns Barrage et lac des Olivettes, en gigantisk vattenreservoar med grässtränder och bad. På ca 30 minuters bilavstånd ligger havet med milslånga sandstränder för alla smaker – folktomma, med strandbarer, butiker och folkliv, ja till och med nakenstränder om du känner för det.

VI PACKAR GÄRNA en picknickkorg, förser er med karta samt en massa goda råd och tips så att ni kan njuta av dagarna här på bästa sätt.